top of page
kabin_szabo-gabor_20180501.inbox1600x528.jpg

 Rólam 

Egy kávézóban ülök az ablaknál, előttem a nyári Duna. Lassan lemegy a nap, a pincérek sürögnek, rengeteg ember ül a teraszon. Beszélnek, magyaráznak, hallgatnak, nevetnek, vitatkoznak. Kapcsolódnak. Ha megkérdezném őket, a legtöbben azt mondanák, jól érzik magukat, finom a rozé, jó a társaság. Ha feltenném nekik ugyanezt a kérdést ma éjjel, miközben lefekvéshez készülődnek vagy amikor holnap a reggeli értekezleten a kávét szürcsölik, már lehet, mást mondanának.

Kommunikációs szakemberként kezdtem a pályámat, mert hatással akartam lenni az emberekre: írásaimmal közölni akartam, információt adni, hatni az érzelmekre, felnyitni a szemeket. Később is, amikor az újságírást felváltotta a beszéd és sajtósként, szóvivőként, kommunikációs tanácsadóként folytattam, hittem abban, hogy az általam képviselt üzenetek nyitott fülekre, cselekvésre kész kezekre találnak.

 

Teltek az évek és egyre tisztábban érzékeltem, hogy – akár a magán-, akár a szakmai életben – nemcsak az számít, amit mondunk vagy amit teszünk, hanem az is, ahogyan az üzeneteink átadása közben kapcsolódunk. Ha elégtelen a kapcsolódás, kevésbé érintjük meg a másik embert, kevésbé érünk célba. Ha viszont létrejön a kapcsolódás, akkor akár egy kevésbé meggyőző témában is esélyünk lesz hatást gyakorolni.

Ez a gondolat egyformán igaz a

rolam.jpg

-mediációra, ahol a két fél akkor lesz képes megegyezni, akkor találják meg egymáshoz az utat, a közös nevezőt, ha nyitnak egymás felé, képesek valóban meghallgatni a másik szükségleteit, igényeit.

 

-kommunikációs tréningek során gyakorlottakra: akkor leszünk képesek átvinni üzenetünket és meggyőzni leendő közönségünket, ha képesek vagyunk kapcsolódni hozzájuk. Hitelesnek, megbízhatónak  látnak majd minket és szakmai felkészültségünkről is pozitívabban vélekednek majd.

 

-mindfulness tanfolyamokon átbeszélt helyzetekre is. Kapcsolódhatunk önmagunkhoz és tudatosíthatjuk érzelmeinket, gondolatainkat, testi érzeteinket – ezáltal nagymértékben csökkenni fog belső stresszszintünk. Egy beszélgetés során is, a módszer segít jobban kapcsolódni, jobban érteni és együttérezni partnerünkkel.

 

Bármi is a célunk, kapcsolódásra szükségünk van, mindig és mindenkor.

Ha ezt szem előtt tartjuk, megegyezésre juthatunk a partnerünkkel, hiteles előadókká válhatunk és kevesebb stresszel élhetünk.

bottom of page